Szanowni Państwo,

Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego zaprasza do udziału w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”.

Finał wojewódzki odbędzie się 24 czerwca 2023 r. w Mochach (gmina Przemęt, powiat wolsztyński), podczas corocznego Święta Szparaga.

Karty zgłoszeniowe w Konkursie proszę przesłać do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi do dnia 31.05.2023 r.

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

Ponadto uprzejmie informujemy, że obsługę konkursu prowadzi Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, 61-714 Poznań, al. Niepodległości 34, kontakt: Oddział ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej, tel. 61/626-65-33 lub 61/626-65-00, e-mail: dr.sekretariat@umww.pl

Formularze są dostępne również na stronach internetowych: https://www.umww.pl/xxii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regiono i https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.   

W załącznikach znajdują się formularze zgłoszeniowe oraz regulaminy

Regulamin-nkd-sr-23-produkt

Regulamin-nkd-sr-23-potrawa

Karta-zgłoszenia-produkt-2023

Karta-zgłoszenia potrawa-2023